Certificat energetic

De ce Certificat de performanta energetica (CPE / certificat energetic)?

cert energ.10Conform Legii 372/2005 republicata orice tranzactie imobiliara (vanzare / cumparare sau inchiriere de apartamente, case, cladiri etc.) va fi insotita de certificatul de performanta energetica (CPE), solicitat de notar, de banca creditoare sau de adinistratia financiara care inregistreaza contractul de inchiriere. Tranzactiile nu se pot realiza legal fara certificatul de performanta energetica, ele fiind lovite de nulitate.

Ce este certificatul de performanta energetica?

Certificatul este un document tehnic cu caracter informativ care atesta performanta energetica a cladirii precum si incadrarea acesteia intr-o clasa de performanta energetica. Un certificat energetic este valabil 10 ani de la data emiterii. Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului / proprietarului si este inclus in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor. Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere. 

Informatii furnizate de Certificatul de Performanta Energetica

cert energ.6Un certificat energetic ofera informatii cumparatorului / chiriasului despre costurile de exploatare ale imobilului, costuri aferente consumurilor de energie termica sau electrica. Astfel, un imobil incadrat in clasele de performanta A sau B va fi mai eficient energetic decat un imobil incadrat in clasele C…G, valorile facturilor la energie termica (incalzire, apa calda menajera), gaze naturale sau curent electric (iluminat) fiind cu 15-40% mai mici. Certificatul este insotit de recomandari (facute de auditor) de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.

Ce se ia in calcul la intocmirea unui Certificat de Performanta Energetica?

La intocmirea unui certificat de performanta energetica, auditorul energetic ia in calcul urmatoarele elemente:

a) starea termotehnica a elementelor care alcatuiesc anvelopa cladirii, adica peretii exteriori, terasa, planseul peste subsol sau planseul de sub pod precum si ferestrele si usile exterioare, inclusiv etanseitatea la aer a acestora;

b) starea si caracteristicile instalatiilor de orice fel din interiorul cladirii.

Care este utilitatea unui Certificat de Performanta Energetica?

Realizarea unui certificat energetic este benefica pentru proprietar / cumparator / chirias deoarece un auditor energetic poate verifica si daca sunt respectate conditiile pentru realizarea confortului termic si ale elementelor de constructie ale cladirii, temperaturile minime pe suprafata interioara a elementelor de constructie pentru evitarea riscului de condens, valorile normate pentru iluminatul interior natural sau artificial, temperaturilor interioare ale aerului si debitul minim de aer proaspat.

Cine elaboreaza un Certificat Energetic (CPE)?

Elaborarea certificatului de performanta energetica se realizeaza de catre societatea noastra prin auditori energetici pentru cladiri, autorizati conform legislatiei in vigoare. Va punem la dispozitie colaborarea cu un auditor energetic gradul I autorizat MDRT.

Un auditor energetic de gradul I realizeaza atat auditul energetic pentru cladiri si elaborareaza si certificate energetice pentru toate categoriile de cladiri definite in legea 372/2005, ramanand ca un auditor energetic de gradul II sa elaboreze doar certificate energetice.

Documente necesare – extras CF cladire, releveul (planul) cladirii: daca nu exista va ajutam la intocmirea acestuia, anul punerii in functiune a cladirii: se poate afla si din certificatul fiscal eliberat de Primarie.

 

Pasi pentru obtinerea unui Certificat Energetic:
1. Contactati-ne!
2. Vom vizita obiectivul, facem masuratorile, preluam documentele
3. Prelucram datele, utilizam tehnica de calcul, intocmim recomandari pentru imbunatatirea performantei energetice a imobilului
4. Va inmanam certificatul energetic!