Rentabilitatea unei masuri pentru economisirea energiei se calculeaza raportand costurile investitiei la costul energiei economisite. Daca acesta din urma este mai mare decat investitia pentru reabilitarea energetica a imobilului insemna ca am cheltuit eficient banii. Desigur, avem in vedere si alte aspecte: o locuinta cu o atmosfera mai placuta, confort mai ridicat, costuri mai mici pentru ingrijirea sanatatii, poluarea mai redusa a aerului.
Casa pasiva energetic sau casa cu costuri minime din punct de vedere energetic: este o constructie la care factori precum corpurile constructiei, izolarea suprafetelor infasuratoare, puntile termice, incalziri solare prin ferestre, integrarea surselor de energie regenerabila (instalatii solare, instalatii pentru utilizarea caldurii pamantului etc) joaca un rol important.
Toate clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB). Conform noii Metodologii de calcul MC001-2022, în cazul proiectării/reabilitarii energetice a construcțiilor se necesită o izolație termică destul de groasă: min. 15 cm pentru pereti, minim 25 cm pentru planșee/poduri peste ultimul etaj, iar pentru plăci pe sol de minim 15 cm. La casa pasivă construita ca model in Timisoara, grosimile izolațiilor termice ajung la 40 cm. Pentru case noi se utilizează materiale de foarte bună calitate, impermeabile la aer, iar pentru acestea se necesită proiectarea unui sistem de ventilare cu recuperarea energiei latente a aerului care părăsește casa cu o eficiență de minimum 75%.